Odkąd przeszłam na zdalny tryb pracy, mam więcej czasu dla siebie. Dlatego też postanowiłam, że wykorzystam ten czas, by nabyć pewne umiejętności. Odkąd tylko pamiętam, marzyłam o własnoręcznym wypieku chleba. Do tego potrzebna była mi dobra mąka. Zdecydowałam się na orkiszową. Wiedziałam bowiem, że dobra mąka jest gwarantem smacznego chleba.

Zakup mąki pod wypiek chleba

mąka orkiszowa pełnoziarnistaJako że mam teraz o wiele więcej czasu, stwierdziłam, że wykorzystam go na spełnianie się w kuchni. Chciałam też odżywiać się zdrowiej i jeść znacznie mniej przetworzonych produktów. Odkąd tylko pamiętam, marzyłam o tym, by własnoręcznie upiec chleb. Wiedziałam jednak, że do wypieku chleba potrzeba jakościowej mąki. Obiektem mojego zainteresowania była mąka orkiszowa pełnoziarnista. Bardzo szybko znalazłam takową na półce w osiedlowym markecie, co niezmiernie mnie ucieszyło. Wiedziałam bowiem, że w przypadku ewentualnych kolejnych wypieków, dostępność tej mąki jest wysoka. Kiedy wróciłam do domu, zabrałam się za przygotowywanie do wypieku. Chciałam, by chleb mi po prostu wyszedł, i bym była z siebie dumna. Jednakże już po wyrobionym cieście widziałam, że jest ono takie, jak być powinno. Byłam przekonana, że zależało to od mąki, którą wybrałam. Pełnoziarnista mąka orkiszowa nadawała się bowiem doskonale do wypieku takiego chleba. Obiecałam sobie, że podczas kolejnej wizyty w sklepie, dokupię kolejne opakowanie tej mąki.

Kiedy upiekłam swój pierwszy chleb z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, byłam naprawdę zadowolona. W pełni sprawdziło się, że od dobrej mąki zależy jakość chleba. Z jej zakupu byłam więc niezwykle zadowolona. Czułam, że nie jest to ostatni bochenek, który upiekę w swoim życiu. Kto wie, być może pieczenie chlebów okaże się moim nowym hobby? Z pewnością dawało mi to dużo radości, co było bardzo istotne.

Kategorie: Gotowanie